Lekkende kraan of ruzie met de buren?

Wat is een syndicus?

Zodra een gebouw bestaat uit minstens twee appartementen van een verschillende eigenaar, is het wettelijk verplicht een syndicus aan te stellen. De syndicus draagt in naam van de vereniging van mede-eigenaars (VME) zorg voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Denk dan aan de lift en de trappenhal. Wat er precies allemaal onder de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw valt en wat niet vind je in de statuten terug.

“De syndicus voert beslissingen van de Algemene Vergadering (AV) uit en is daardoor vaak tegen wil en dank de belichaming van een probleem dat een mede-eigenaar ervaart”, legt Astrid Clabots uit. “Veel mede-eigenaars hebben, ondanks de transparantere appartementswet, nog steeds een verkeerd beeld en zelfs verwachtingspatroon van de werking van een VME. Het is bij de Algemene Vergadering, waarvan de mede-eigenaar deel uitmaakt, dat de besluiten worden gevormd.” Lees hier alles over de Algemene Vergadering.

Meer weten over het precieze takenpakket van de syndicus? Hier staan ze helder opgelijst.

Mede-eigenaars beslissen, niet de syndicus

Het is dus in eerste instantie aan mede-eigenaars om te beslissen, te beheren, ... niet aan de syndicus. “Men ziet dit te vaak omgekeerd. Je moet dit mechanisme goed begrijpen en zelf verantwoordelijkheidszin aan de dag leggen als mede-eigenaar. Vandaag meer dan ooit.

Verantwoordelijkheid nemen

“Het is natuurlijk heel fijn als je syndicus noden of wettelijke verplichtingen aankaart en mede-eigenaars objectief wijst op initiatieven die belangrijk zijn voor de staat van het gebouw. Maar je mag dit zeker niet verwachten van elke syndicus. Als initiatieven uitblijven, is dat de verantwoordelijkheid van de mede-eigenaars.”

Meerwerken aanvragen

Dat neemt niet weg dat je de syndicus kan vragen om extra initiatief te nemen rond het beheer van de gemeenschappelijke delen van je gebouw. In de syndicusovereenkomst zit een tariefoverzicht voor meerwerken die je aan de syndicus kan vragen. Maar weet dat dit de normale wettelijke taken en bevoegdheden en contractuele standaardvoorwaarden overschrijdt.

Kortom, bellen voor je lekkende kraan, als je chauffageketel uitvalt of als je ruzie hebt met de buren? Daarvoor moet je dus niet bij de syndicus zijn.

in samenwerking met Livios Laatste update: 02-06-23, 11:28 Bron: Livios.be

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Lisimmo is een jong en dynamisch vastgoedkantoor, gespecialiseerd in het beheer van appartementsgebouwen. Toch kan u ook voor andere facetten binnen de vastgoedwereld bij mij terecht, zoals verhuur of verkoop van uw onroerend goed of voor het opmaken van een uitgebreide waardebepaling als erkend schatter en beëdigd schatter.

Afbeelding van Over
Ik ben Lieze Saelmans, zaakvoerder van vastgoedkantoor Lisimmo. Als erkend vastgoedmakelaar, vastgoedbeheerder en beëdigd schatter kan u bij mij terecht voor verschillende facetten binnen de vastgoedwereld. Het kantoor is gelegen te Neeroeteren – Maaseik. Ik run dit kantoor op zelfstandige basis en krijg dus ook alle vrijheid om eigen accenten te leggen. Een persoonlijke benadering staat bij Lisimmo voorop, met eerlijkheid en verstand van zaken.