Vastgoedtip op zondag: Geregistreerde huurovereenkomst biedt nodige bescherming

Om zowel de huurder als verhuurder de nodige bescherming te bieden, moet een woninghuurovereenkomst verplicht worden geregistreerd. Met de registratie van een huurovereenkomst krijgt de overeenkomst ‘vaste datum’. Dat wil zeggen dat niemand die datum nog kan betwisten en dat de overeenkomst bindend is voor derden.

Huurder beschermen

Hiermee wil de wetgever de huurder een betere bescherming bieden, vooral in geval van verkoop van de gehuurde woning. Een huurovereenkomst met vaste datum is tegenstelbaar aan de koper. Dit betekent dat de koper de huurovereenkomst zal moeten respecteren binnen de grenzen van de rechten en verplichtingen van de verhuurder.

Wel of geen opzegtermijn

Ook voor de verhuurder is de registratie van cruciaal belang. Als een huurcontract voor een woninghoofdverblijfplaats niet geregistreerd is na de termijn van twee maanden, kan de huurder het contract beëindigen zonder een opzeggingstermijn en zonder de betaling van een opzegvergoeding. De sanctie geldt zolang de registratie niet is gebeurd. Bij registratie is de huurder wel verplicht een opzegtermijn/-vergoeding na te leven. Nieuw onder het Vlaams Woninghuurdecreet is dat de sanctie bij niet-registratie ook mogelijk is bij huurovereenkomsten van korte duur (afgesloten na 01/01/2019).

Taak van de verhuurder

Belangrijk: de registratie is gratis en het is de taak van de verhuurder om hiervoor te zorgen. De vastgoedmakelaar die belast wordt met een verhuuropdracht zal ook zorgen voor de registratie van de huurovereenkomst en de plaatsbeschrijving.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Lisimmo is een jong en dynamisch vastgoedkantoor, gespecialiseerd in het beheer van appartementsgebouwen. Toch kan u ook voor andere facetten binnen de vastgoedwereld bij mij terecht, zoals verhuur of verkoop van uw onroerend goed of voor het opmaken van een uitgebreide waardebepaling als erkend schatter en beëdigd schatter.

Afbeelding van Over
Ik ben Lieze Saelmans, zaakvoerder van vastgoedkantoor Lisimmo. Als erkend vastgoedmakelaar, vastgoedbeheerder en beëdigd schatter kan u bij mij terecht voor verschillende facetten binnen de vastgoedwereld. Het kantoor is gelegen te Neeroeteren – Maaseik. Ik run dit kantoor op zelfstandige basis en krijg dus ook alle vrijheid om eigen accenten te leggen. Een persoonlijke benadering staat bij Lisimmo voorop, met eerlijkheid en verstand van zaken.